Sleutels kwijt, alles overhoop gehaald en je kan ze echt niet meer vinden? Soms komen ze alsnog na een paar dagen tevoorschijn, maar soms ook niet. Vervolgens zwerven ze ergens rond, maar jij hebt geen idee waar ze zijn. Wat kan je verzekeringstechnisch het beste doen?

Aangifte

Ben jij jouw sleutels kwijtgeraakt of zijn ze gestolen? Doe dan altijd eerst aangifte bij de politie. Deze aangifte heb je nodig om de schade te kunnen claimen bij je inboedelverzekering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kosten die je moet maken voor de nieuwe sloten. Als er iemand inbreekt met jouw sleutel, zijn er geen sporen van de inbreker te vinden. De verzekering zal dan niet uitbetalen.

Daarnaast moet je niet vergeten om de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering te controleren. Daar kan je achterhalen of je verzekerd bent en tot welk bedrag je sleutel en sloten vergoed worden. Vergeet ook niet te controleren of je een eigen risico hebt.

Binnen 24 uur vervangen

Normaal ben je door je verzekering gedekt voor een bedrag waarmee je minimaal de sloten van het huis kan vervangen. Met de nieuwe sloten maak je de vermiste sleutel waardeloos en verminder je de kans op inbraak. De voorwaarde is wel dat de sloten binnen 24 uur vervangen moeten worden om het risico op inbraak te verkleinen. Let wel even op, soms hoef je alleen de cilinders te vervangen en niet gelijk de hele sloten. Dit kan weer een hoop geld schelen.

Sleuteloverdracht

Naast het verliezen van de sleutels, kan het ook zijn dat je - zonder dat je het zeker weet - te weinig sleutels hebt gekregen bij de overdracht van je huis. Maar liefst 8 op de 9 huiseigenaren heeft namelijk een sleutel ergens anders ondergebracht. Bijvoorbeeld bij ouders, buren of een goede vriend. Ongeveer 40% van de nieuwe bewoners heeft tijdens de sleuteloverdracht niet het idee dat hij/zij het volledige setje sleutels ontvangen heeft. Heb je het idee dat bij de sleuteloverdracht niet alle sleutels zijn overgedragen? Dan is het vervangen van de sloten aan te raden. Dit valt helaas niet onder de verzekering, maar kan wel erg verstandig zijn.