Als er iemand is overleden in je naaste omgeving is dat erg verdrietig. Er komt enorm veel bij kijken. Zo kan het zijn dat je een erfenis krijgt. Dat kan in de vorm van een geldbedrag zijn, maar dat kunnen ook bezittingen zijn. Wat moet je doen als je bijvoorbeeld een woning erft?

Naar de notaris

De wet bepaalt wie de bezittingen van een overledene zal erven. In eerste instantie zal dit de geregistreerd partner zijn of de echtgenoot. Vervolgens komen de kinderen, ouders, broers en zussen. Dit is per wet geregeld indien er geen testament aanwezig is. Als er een testament aanwezig is dan ligt het anders. In een testament staat wie wat erft. De notaris zoekt uit welk testament de laatste is, alleen deze is geldig.

Wel of niet accepteren?

Het nadeel van een huis erven is dat er nog een schuld op kan rusten. Accepteer je de erfenis, dan accepteer je automatisch ook de eventuele hypotheek. Zoek dus eerst het een en ander uit voordat je een erfenis accepteert. Het kan zijn dat de hypotheek hoger is dan de verkoopwaarde, dan kan je alleen maar in de problemen raken bij het accepteren. In dit geval kan je een erfenis verwerpen, maar daar zitten uiteraard ook weer gevolgen aan. Is er een overlijdensrisicoverzekering? Dan kun je meestal de hypotheek schuld (deels) aflossen met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering.

Erfenis delen

Zijn er meerdere erfgenamen? Dan zal je de erfenis delen. Dus ook de opbrengst van het huis dat je voor een deel erft. Om de waarde te bepalen van je erfdeel moet je eerst een taxatie laten uitvoeren. Let op, de waarde van het huis kan afwijken van de WOZ-waarde die je opgeeft bij de erfbelasting. Mocht een van de erfgenamen eigenaar willen worden van het huis dan zal hij/zij de rest uit moeten kopen.

Je eigen nabestaanden

Heb je zelf een woning en heb je al een idee over wie je woning moet erven? Dan kan je het beste een testament opstellen. Als je nog jong bent, zal je er minder snel bij stilstaan. Maar toch is het in sommige gevallen wťl verstandig om er een keertje bij stil te hebben gestaan. Zo is het benoemen van een executeur verstandig. Een executeur is verantwoordelijk voor het afwikkelen van de erfenis.

Er valt nog veel meer te vertellen over het erven van een huis. Laat je op het moment zelf goed infomeren en volg niet zomaar goedbedoelde adviezen van vrienden of kennissen. Meer weten over het erven van een woning of over een overlijdensrisicoverzekering? Neem dan contact met ons op!