Wanneer je aan een makelaar denkt, denk je vaak ook snel aan de courtagekosten. Maar wat zijn courtagekosten nou eigenlijk? Courtagekosten is de provisie die een makelaar ontvangt bij een aan-of verkoop van een huis. De courtage is altijd een percentage van de verkoopprijs.

Wanneer je kiest om jouw huis te gaan verkopen, kan een verkoopmakelaar ingehuurd worden. Hij of zij zal, in ruil voor courtage, jouw huis voor een zo hoog mogelijke prijs gaan verkopen. Omdat makelaars courtage procentueel berekenen, zullen zij vaak tot het uiterste gaan om het huis zo goed mogelijk te verkopen. Hoe hoger het bedrag waarvoor het huis verkocht wordt, hoe hoger het uitgekeerde bedrag in procenten voor de verkoopmakelaar.

Vast bedrag
Een goede makelaar kan je een hoop zorgen ontnemen bij zowel het aanschaffen als verkopen van een huis. Laat je altijd eerst goed informeren over de courtagekosten en wat er zoal verder in rekening gebracht kan worden.

3 tips 
Tevens is het bij courtagekosten belangrijk om te letten op:

  • Zijn de courtagekosten inclusief of exclusief BTW? 
  • Zijn er opstartkosten? Met opstartkosten worden de vaste kosten bedoeld die verbonden zijn aan het publiceren van jouw woning.
  • Wat zijn de intrekkingskosten? Wanneer je besluit om jouw huis toch niet te verkopen maar deze al wel bij een makelaar in een opdracht is aangeboden, dien je de opdracht tot dienstverlening bij de makelaar in te trekken. Voor deze intrekking worden uiteraard de al gemaakte kosten in rekening gebracht.

Wat doet een verkoopmakelaar voor de courtagekosten?
Nu vraag je jezelf natuurlijk af wat een makelaar allemaal doet voor de courtagekosten. Wij begeleiden het proces van A tot Z, maar let op, dit is niet bij alle makelaars het geval. Zodra jij een verkoopmakelaar hebt ingeschakeld begint deze gelijk met een vooronderzoek van de woning. De makelaar komt doorgaans bij de eerste ontmoeting goed beslagen ten ijs en is tot in detail op de hoogte van de situatie. 

Een makelaar zal o.a., in overleg met jouw, de prijs vaststellen. Vervolgens zal de makelaar er alles aan doen om het huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken door middel van professionele foto’s en video’s. Met onder andere de foto’s maakt de makelaar een mooie brochure, in de brochure staat alle informatie over jouw huis! Uiteraard zal het huis ook gedeeld worden via social media en wordt het geplaatst op Funda.  

Wanneer de bezichtigingen aangevraagd worden zal de makelaar deze inplannen en de eventuele kopers voorzien van een rondleiding. Ook zullen de onderhandelingen via de makelaar lopen. De uitkomst van de onderhandelingen worden vastgelegd in de koopovereenkomst.

Kortom: 
Een betrouwbare makelaar legt vooraf de courtagekosten, bijkomende kosten en de werkzaamheden vast op papier. 

Benieuwd naar onze courtagekosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een offerte van de verkoop van uw woning.