Bij de aan- of verkoop van je woning komen verschillende zaken om de hoek kijken. Het is logisch dat er in dit hele proces vragen spelen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een waardebepaling, waarde indicatie en een taxatie. Want alle drie geven toch de waarde van je woning, maar het is niet hetzelfde. Hieronder leggen wij de verschillen uit:

Waardebepaling

Een waardebepaling kan je laten doen door een makelaar. De makelaar gaat op basis van onder andere de kenmerken van je woning en de verkoopcijfers uit de omgeving een waardebepaling opstellen. Ook kan de makelaar jouw verkoopkansen en het verkooptarief voor het verkopen van je woning inschatten.

Waarde indicatie

Een waarde indicatie kan je zelf online uitvoeren met behulp van een tool. Je ontvangt dan een rapport in je mail met daarin een ruime schatting van de waarde van jouw woning. Het geeft een ruime schatting van de eventuele waarde. Nieuwsgierig? Op www.hardeveld.nl vind je deze tool.

Taxatie

Een taxatie is een document dat wordt gebruikt voor het vaststellen van de waarde van de woning voor het aanvragen van bijvoorbeeld een hypotheek. Een taxatie wordt dus vaak in opdracht van de koper uitgevoerd. Maar ook als je al eigenaar bent van de woning kan een taxatie zinvol zijn. Bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor korting op de rente van je hypotheek. Of voor het financieren van een verbouwing voor een nieuwe keuken en badkamer. Een taxatie wordt uitgevoerd op feitelijke gegevens. Hieronder vallen onder andere de staat van onderhoud, functionele indeling, inhoud en oppervlakte van de woning, energiebesparende voorzieningen, de omgeving en de marktsituatie. Het is van belang dat de taxatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur, om goedkeuring van de bank te ontvangen. Vaak vraagt de bank daarbij een NWWI gevalideerd taxatierapport.

Het is dus belangrijk met welk doel u de waarde wilt vaststellen. Gewoon nieuwsgierig wat je huis waard is, zonder een bezoek van een makelaar? Kies dan voor een waarde indicatie op onze website. Aan het oriënteren om een andere woning te kopen? Kies dan voor een waardebepaling. De makelaar kan jouw gelijk adviseren in het gehele proces. Voor het verstrekken van een hypotheek is het bovenstaande niet voldoende, vraag dan een taxatie aan.

Uiteraard kunnen wij jou helpen bij al deze drie onderdelen! Van waardebepaling, waarde indicatie tot een NWWI taxatie rapport. Kijk even rond op onze website of bel 0342-404700.