Je koopt een appartement en dan ineens komen daar de servicekosten om de hoek kijken. Je betaalt natuurlijk al een flink stuk aan je hypotheek per maand en dan is €100 aan servicekosten een flink bedrag. Het is handig om een aantal feitjes te weten. Bijvoorbeeld: waarom er servicekosten betaald moeten worden en wat daar uiteindelijk de meerwaarde van is.

VvE?
Servicekosten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het begint bij een VvE. Een VvE staat voor Vereniging van Eigenaars, waar je automatisch lid van wordt wanneer je een appartement in een appartementencomplex koopt. Een VvE houdt zich onder andere bezig met het onderhoud en het beheer van gemeenschappelijke delen van het complex. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het trappenhuis. Daarnaast spaart een VvE ook voor (groot) onderhoud op de langere termijn. Deze reservering wordt opzij gezet. Tot slot regelt een VvE ook een aantal verzekeringen, zoals de opstalverzekering van het gebouw.

Wettelijke regelgeving
Wanneer je een woning in een appartementencomplex koopt, krijg je te maken met het ‘appartementsrecht’ wat is vastgelegd in het burgerlijk wetboek. Daar staan alle wettelijke bepalingen in beschreven. Volgens de wet is een VvE verplicht om jaarlijks geld te reserveren voor het reservefonds. Daarbij zijn 2 keuzes mogelijk:

  1. Minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw per jaar.
  2. Een vast bedrag dat is vastgesteld tijdens de vergadering, ter uitvoering van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Meerwaarde
Het is dus wettelijk bepaald om een vast bedrag te betalen per jaar. Dit gebeurt vaak in de vorm van een voorschot per maand. Maar wat is de meerwaarde van dit alles? Eigenlijk is je geld niet weggegooid maar stop je iedere maand een bedrag in een gezamenlijk spaarpotje. De lift is kapot en dat kan dan vanuit het potje gemakkelijk betaald worden. Maar denk ook aan onderhoud van het gezamenlijke dak of aan de gedeelde tuin.  

Maar ik betaal meer dan mijn buurman?
Het klinkt erg oneerlijk dat je per maand meer voorschot betaalt dan je buurman, maar het is erg logisch. Er zit vaak verschil tussen de woningen, denk aan de oppervlakte van je appartement. Aan de hand van de oppervlakte kan er een breukdeel uitgerekend worden. Iedereen betaalt aan de hand van het breukdeel zijn deel. Een groter appartement zal per maand meer voorschot betalen. Met een groter breukdeel heb je overigens vaak meer stemrecht tijdens een VvE vergadering, dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Kortom, het is ingewikkelde materie maar wel belangrijk! Een gezonde VvE zorgt voor een hoop minder zorgen. Op zoek naar een VvE beheerder waar de jaarlijkse leden vergaderingen gehouden kunnen worden? Die administratieve taken overneemt? Die het MJOP maakt? En zorgt dat er aan alles gedacht wordt bij de begroting? Zoek dan niet verder en kom gezellig een kopje koffie drinken om kennis te maken met ons!