Bij verkoop van je woning moet eerst de hypotheek worden afgelost. Mocht je dan geld overhouden dan is er sprake van ‘overwaarde’. Een praktisch voorbeeld, je huis is bijvoorbeeld €300.000 waard en je hypotheek is op dat moment €250.000, dan heb je €50.000 aan overwaarde.

Door de gunstige markt heb je dus wat overwaarde opgebouwd en/of je hebt afgelost in de loop der jaren. Je kan verschillende dingen met je overwaarde doen. Denk daarbij aan overwaarde opnemen, je hypotheekrente verlagen of je overwaarde gebruiken voor het verbouwen van je huis.

Overwaarde opnemen

Overwaarde opnemen kan op verschillende manieren, de meest bekende is je overwaarde gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning. Daarmee kan je de hypotheekschuld op je nieuwe woning verlagen. Denk daarbij aan de volgende opties:

Het verlagen van je hypotheekrente
Het verbouwen van je woning.

Bij de verkoop van je woning komt de overwaarde vrij, deze kan je dan gebruiken bij de koop van je nieuwe woning. Je krijgt dan te maken met de zogenoemde ´bijleenregeling´ en dat komt erop neer dat de overwaarde altijd weer geïnvesteerd moet worden in de nieuwe woning. Alleen dan kan je onder voorwaarden de rente over je hypotheek aftrekken van de inkomensbelasting.

Je hypotheekrente verlagen

Als je genoeg overwaarde hebt, kan dit gevolgen hebben voor de risico opslag. Hoe lager je hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe lager het risico voor de bank. En dat betekent dus een lagere rente voor jou. Op dit moment is de rente nog steeds erg laag, een aantrekkelijk keuze om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Overwaarde opnemen voor het verbouwen van je huis

Ben je niet van plan om te verhuizen maar wil je liever verbouwen? Ook een verbouwing kan je financieren met de overwaarde van je huis. Daarvoor kan je een tweede hypotheek afsluiten, je hypotheek ophogen of je hypotheek oversluiten.

Let op: je moet dit extra bedrag aan hypotheek ook kunnen lenen op je inkomen, volgens de huidige hypotheeknormen. Is dat niet mogelijk, dan kan je de overwaarde op je woning niet opnemen.

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om je overwaarde op te nemen of te gebruiken. Denk er goed over na en laat je altijd adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Nieuwsgierig naar jouw overwaarde? Neem dan contact op voor een vrijblijvende waardebepaling. Ook voor een taxatierapport voor de lagere risico-opslag of een verbouwing bent u bij ons aan het goede adres!