Als je eenmaal je droomhuis hebt gevonden krijg je steeds vaker te maken met een inschrijving. In de grotere steden is het al langer gebruikelijk, maar het gebeurt tegenwoordig ook in de kleinere gemeenten. Wat is een inschrijving en hoe ga je hier als koper zo goed mogelijk mee om?
Wat is een inschrijving?
Wanneer er veel belangstelling is voor een woning worden er vaak meerdere biedingen door verschillende geïnteresseerden uitgebracht. De verkoper kan besluiten iedere geïnteresseerde de gelegenheid te geven om binnen een vooraf gestelde termijn een eindbod te doen. De verkoper zal bij een inschrijving dus niet met één specifieke geïnteresseerde in onderhandeling treden. Met een inschrijving geeft de verkoper iedereen een gelijke kans om te bieden. Vervolgens maakt de verkoper uit de binnen gekomen biedingen een keuze.
De beste tactiek.
Maar wat is nu de beste tactiek tijdens het bieden bij een inschrijving? Er zijn wel enkele factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat bieden op een huis bij inschrijving. Het doen van een goed bod staat natuurlijk bovenaan het lijstje. Je hebt bij een inschrijving geen ruimte voor onderhandelingen. Biedt nooit meer dan je kunt of wilt, zorg dat je dus op de hoogte bent van jouw financiële mogelijkheden. Denk ook na over de ontbindende voorwaarden! Heb je geen hypotheek nodig voor de financiering, dan hoef je de voorwaarden ‘onder voorbehoud van financiering’ niet op te nemen. Dit kan voor de verkoper aantrekkelijk zijn omdat het de onzekerheid wegneemt. Let op, heb je het wél nodig, neem het dan wel mee in je voorwaarden! Anders kan je in de problemen komen.
Recht van gunning.
Soms kan het voorkomen dat het hoogste bod niet automatisch de koper oplevert. De verkoper heeft het ‘’recht van gunning’’. Hij mag bepalen of de combinatie van prijs en voorwaarden voldoende is om aan een bepaalde bieder te verkopen. De verkoper is dus niet verplicht om aan de hoogste bieder het huis te verkopen, hij kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een lager bod te accepteren met betere voorwaarden.
Bieden.
De makelaar mag geïnteresseerden niet tegen elkaar op laten bieden. Vanwege die reden zal je dus nooit horen wat andere bieders hebben geboden. Zo blijft het proces een eerlijk proces. Veel mensen vinden dit lastig, je weet immers niet of je kans maakt met je bod. Heeft de verkoper jullie bod geaccepteerd? Dan kan de koopovereenkomst opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst getekend is, is de koop gelijk bindend voor de verkoper. De koper heeft nog drie dagen wettelijke bedenktijd.
Uiteraard maken wij verkoop bij inschrijving ook mee in de praktijk. Heb je tips nodig? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Bij Van Hardeveld Makelaardij staat de koffie altijd voor je klaar.