Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Tijdens het kopen van een huis ben je vaak druk bezig met de koop, het verhuizen en je nieuwe buren. Maar heb je stilgestaan bij welke risico’s je loopt? Niet het leukste om aan te denken, maar verstandig om te inventariseren hoe je deze risico’s  kunt afdekken. Dit om vervelende situaties achteraf te voorkomen. De volgende 6 verzekeringen kunnen je daarbij helpen:

1. Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis bij bijvoorbeeld brand, inbraak, storm en/of andere calamiteiten. Vaak wordt bij het sluiten van de hypotheek als voorwaarde gesteld dat er een goede opstalverzekering afgesloten wordt. Let op! Een opstal is niet te verwarren met een inboedel. Daarnaast is voor een opstalverzekering een herbouwwaarde nodig. Tevens een veel gemaakte fout: de herbouwwaarde is niet de koopprijs!

2. Inboedelverzekering
De naam zegt het al, deze verzekering dekt de schade aan je inboedel, de spullen in je huis. Bijvoorbeeld meubels, kostbare spullen en elektronica. Je hoeft deze verzekering niet af te sluiten, maar het is wel verstandig natuurlijk.

3. Overlijdensrisicoverzekering
Koop je een huis samen met je partner? Dan is deze verzekering zeker aan te raden! Er bestaat echter geen wet die het jou ertoe verplicht. Maar als je een hypotheek afsluit, wordt het wel vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Los van het feit of het verplicht wordt of niet, het is wel een verstandige verzekering om af te sluiten. Zo zorg je ervoor dat je partner niet in de financiële problemen komt. Het verzekerde bedrag uit de overlijdensrisicoverkering zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gezin de hypotheek kan blijven betalen.

4. Aansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering dekt de schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander. Bijv. een dakpan die van het dak waait en terecht komt op de auto van de buurvrouw. Ook ben je verzekerd voor de schade die ontstaat doordat iemand door jou gewond is geraakt. 

5. Rechtsbijstandverzekering
Mochten de buren toch niet zo leuk zijn en de burenruzie loopt uit de hand, dan kan deze verzekering goed van pas komen. Je bent verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een conflict met een aannemer. Dan is het erg fijn als je recht hebt op juridische hulp.

6. Overige
Tegenwoordig zijn er ook verzekeringen waardoor je bij een tegenslag toch in je eigen woning kunt blijven wonen. Er bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld je woonlasten bij arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid te verzekeren. 

Kortom, genoeg verzekeringen. Verzekeringen zorgen er dus voor dat je de risico’s afdekt. Het is niet niks een eigen huis, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk (financiële) risico’s lopen! 

Geen zin en tijd om eindeloos de eigen risico’s en dekkingen te vergelijken? Neem dan contact met ons op!